Ořechy jsou nedílnou součástí zdravého jídelníčku a nelze se tomu divit. Vždyť obsahují nejen zdravé tuky, ale jsou také zdrojem dalších tělu prospěšných látek, které se nejen v současném období, kdy na nás na každém rohu číhají viry a bakterie může hodit. Mezi nejvíce skloňované druhy patří během listopadu vlašské ořechy, které jsou pravděpodobně nejrozšířenějším a také nejznámějším druhem ořechů vůbec. Víte, proč svou pozornost zaměřit právě na ně a proč je z jídelníčku rozhodně nevynechávat?
Plné omega-3 mastných kyselin
Už jste někdy slyšeli o tom, že jsou ořechy plné nepostradatelných omega-3 mastných kyselin? Zejména vlašské ořechy jsou touto složkou tvořeny až z neuvěřitelných sedmdesáti procent. Kromě toho se v nich nachází také bílkoviny, jen hrstka sacharidů, především však vitamíny skupiny B a také minerály jako hořčík, fosfor nebo železo. Společnými silami tvoří z vlašských ořechů jeden z nejsilnějších antioxidantů vůbec.
Tím, že se rozhodnete konzumovat vlašské ořechy se můžete radovat z pozitivních dopadů na své zdraví. Například se vám rapidně sníží riziko vzniku aterosklerózy, dále budete dobře předcházet kardiovaskulárním onemocněním obecně a také potěšíte svůj mozek a psychiku celkově.
Čerstvost rozhoduje
Již bylo řečeno, že vlašské ořechy jsou hitem listopadu. Abychom však tvrzení ještě více specifikovali, řekneme, že čerstvé vlašské ořechy jsou hitem listopadu. Právě na čerstvosti totiž velmi záleží. Pouze čerstvé vlašáky totiž můžeme označit za kvalitní.
V porovnání s jinými ořechy jsou vlašáky nejvíce náchylné na takzvané žluknutí a chytání plísní. Už po pouhých dvou měsících mohou znát první známky poškození. Skladujte je proto s pečlivostí, případně si raději nepořizujte vlašáků více, než kolik jich dokážete zkonzumovat. Raději objednávky z e-shopu dělejte víckrát a častěji.