I když sushi není Čechům cizí, přece jenom dnes a denně jsou navštěvovány sushi restaurace nebo sushi bary, zejména sushi v Ostravě je velice oblíbené, přesto mnozí jedinci tápou v názvech tohoto pokrmu. I když jednotlivé kousky sushi vypadají zcela odlišně, pojmenovat je – to dělá mnohým z nás problém. Pokud patříte také do skupiny jedinců, kterým se názvy sushi pletou a kteří by chtěli přestat tápat v názvech sushi, prozradíme vám několik základních druhů, které si stačí pro začátek uložit do hlavy. S níže zmíněnými druhy se setkáte nejvíce, pravděpodobně se mezi nimi najde i váš oblíbený druh sushi.
Existuje pět základních druhů sushi
Obecně lze říct, že existuje pět základních druhů sushi. K nim patří maki, urumaki, nigiri, sashimi a také temaki. Nejčastěji se člověk setká s maki sushi, což je naprostá klasika – jedná se o sushi, které se skládá z rýže, v níž je obalená syrová ryba nebo zeleninová směs. Rýže s další přísadou je posléze zabalena do řasy.
Maki sushi si pravděpodobně i řada z nás ihned představila. Pak se člověk setká s takzvaným urumaki, což je obrácené maki sushi. Jinými slovy je rýže nahoře, řasa a další přísada se pak roluje dovnitř do rýže. Často je tento druh sushi ještě něčím posypán. Někdy je tím posypem wasabi, jindy třeba kaviár.
Dalším druhem sushi je nigiri, což je váleček rýže, na který se posléze dává nějaká ryba. Nejčastěji je to tuňák, losos nebo kreveta. V případě vegetariánské verze se na nigiri sushi pokládá třeba mando nebo avokádo.
Co se týče posledních dvou druhů sushi, temaki sushi je kornout, který je vyrobený z řasy a který je plněn vším, co se v sushi má skrývat, tedy rýží, rybou nebo případně zeleninou. A sashimi sushi? To jsou jen tenké plátky syrové ryby, které se podávají bez rýže jenom se zeleninou.
Vyznejte se i v jednotlivých ingrediencích
Pokud se budete nacházet v Japonsku, můžete se setkat s cizími názvy, které budou vypovídat jenom o přísadách, které se v sushi nachází a které sushi obsahují. Nejčastější přísadou je losos čili sake, tuňák neboli maguro, unagi neboli úhoř či tobiko čili kaviár.