Výměna vánočních dárků s přáteli, rodinné posezení u krbu s cukrovím a pohádkami, pracovní „team-building“ se svařákem – prosinec je zpravidla přeplněn společenskými akcemi. V zápalu povídání se stane, že člověk to přežene s jídlem nebo dá nějakou tu skleničku bublinek navíc. Nepříjemné následky se na sebe nenechají dlouho čekat. Sepsali jsme vám proto několik tipů, jak si užít svátky a neomráčit je návštěvou praktického lékaře.
Ke škodlivosti svátečních jídel přispívá i skutečnost, že se konají v nejtemnějším období roku. Metabolické procesy v těle se v zimě výrazně zpomalují, takže tělo hůře zvládá „útok“ bramborového salátu a šampaňského.
Zvláštní opatrnosti by měli dbát lidé, kteří často mívají i ve všední dny střevní potíže.
Lidé s cukrovkou, gastritidou nebo syndromem dráždivého tračníku spadají do vánoční „rizikové skupiny“. Konzumace svátečních jídel může také vyvolat zhoršení projevů syndromu dráždivého tračníku. Společným příznakem všech výše uvedených onemocnění je bolest břicha, která minimálně pokazí náladu a „zpestří“ večírek.
Pro začátek nezapomeňme na preventivní opatření, protože je snazší problémům předcházet než řešit jeho následky.
- Pokud ve všední dny držíte určitou dietu, například FODMAP, neměli byste se od ní během svátků příliš odchylovat. Ale jsou i situace, kdy je nepříjemné odmítnout ochutnat pokrm – vařila ho vaše milovaná babička. Navíc nechcete vysvětlovat důvody odmítnutí. V takovém případě jezte po velmi malých porcích.
- Ujistěte se, že potraviny, které jíte, jsou vzájemně kompatibilní. Nekombinujte smetanové koláče se slanou rybou ani cukroví s polévkou a bramborovým salátem. Udělejte si mezi jídly společenskou přestávku nebo krátkou procházku.
- Pokud vaříte sami, zkuste si připravit dietní verzi slavnostních pokrmů. Na internetu lze najít spoustu receptů.
- Během svátků stále jíme a pijeme více než obvykle, protože se k našemu běžnému režimu přidávají večírky, schůzky s přáteli a nekonečné návštěvy. Jelikož nelze předvídat, jak se tělo zachová, je lepší mít po ruce enterosorbent Enterosgel. Nemá chuť ani zápach a má průhlednou gelovou strukturu. Stačí jej užít při prvních příznacích potíží (bolest břicha s průjmem), aby se stav rychle zlepšil. Obsah sáčku nebo tuby lze rozpustit ve vodě nebo jiném nealkoholickem napoji. Enterosgel je perorální střevní adsorbent. Je založen na bázi organického křemíku s adsorpční schopností vůči toxickým a škodlivým látkám ve střevě, které fyzicky váže na svůj povrch a tím pádem snižuje četnost vyprazdňování stolice a trvání průjmu.. Enterosgel odchází z těla se stolicí a tím odstraňuje adsorbované látky, což může mít blahodárný účinek při léčbě indikovaných stavů akutního a chronického průjmu při syndromu dráždivého tračníku.
- Alkohol, zejména pokud ho v každodenním životě téměř nepijete, může také způsobit zhoršení syndromu dráždivého tračníku a dalších gastrointestinálních problémů. Proto je lepší držet se doporučení lékaře a vystačit si s jednou nebo dvěma skleničkami oblíbeného nápoje.
- Bolest břicha může být způsobena také špatným jídlem. V případě otravy je vhodné co nejdříve užít dvojitou dávku enterosorbentu Enterosgel. Pokud se stav nezlepší, měli byste vyhledat odbornou pomoc lékaře.
Reklamní článek
ENTEROSGEL® je zdravotnický prostředek, perorální suspenze k symptomatické léčbě akutních průjmových onemocnění a chronického průjmu asociovaného se syndromem dráždivého střeva (IBS-D). Před použitím si pozorně přečtěte web enterosgel.eu a příbalový leták. Doporučujeme také konzultace s Vaším lékařem.