Co na tom, že stánky s rychlým občerstvením již prožily boom v devadesátých letech. I dnes je tento specifický segment gastro oboru v kurzu. Pokud máte vztah k hotdogům, hamburgerům, hranolkům a dalším typickým zástupcům fastfoodu, jděte do toho! Ještě předtím se ale seznamte s postupem, jak s tímto specifickým podnikáním začít.
Ať už máte zájem o příležitostný nebo celoroční prodej, neobejdete se bez stánku. V případě sezónního prodeje je jednodušší pronájem již postaveného stánku nebo pořízení přenosného stánku. Výše pronájmu prodejní plochy závisí na obecní vyhlášce a tržním řádu. V každém městě panuje trochu jiná situace.
Rozhodnete-li se pro realizaci vlastního pevného stánku, budete muset získat pozemek (vlastní nebo pronajatý), vyřídit si stavební povolení a povolení obce.
Jakmile vyřešíte místo pro budoucí stánek, ujasněte si sortiment, který chcete prodávat. Příprava a prodej pokrmů a nápojů určených k bezprostřední spotřebě v provozovně spadá do ohlašovací živnosti řemeslné „Hostinská živnost“. Potraviny a nápoje bez kuchyňské úpravy a možnosti okamžité spotřeby lze provozovat pod volnou ohlašovací živností „prodej potravin“. Další možností je výroba a zároveň prodej občerstvení, které není určeno k bezprostřední spotřebě v provozovně – spadá pod některou z výrobních živností.
Povolení od krajské hygienické stanice potřebovat nebudete, ale počítejte s tím, že může v průběhu prodeje provést kontrolu. Jakožto provozovatel stánku máte ohlašovací povinnost o dni zahájení, předmětu a rozsahu činnosti a umístění provozovny. Stánek, byť jde o mobilní provozovnu, musíte řádně označit a určit odpovědnou osobu.
Máte v tom jasno? Nezbývá, než se poohlédnout po kvalitním gastro zařízení a vrhnout se rovnýma nohama do světa stánkového byznysu. Spoustu peněz vám ušetří gastro bazar, kde najdete veškeré potřebné zařízení za skvělé ceny.